Pengeluar motosikal terkenal dari China, CFMoto telah melancarkan satu jenama baru yang dikenali sebagai Zeeho untuk meletakkan model elektrik mereka di bawahnya. Sebagai pengenalan, syarikat itu juga memperkenalkan sebuah model elektrik konsep yang dinamakan sebagai Zeeho Cyber.

Model ini masih lagi dipanggil sebagai konsep tetapi versi produksinya dikatakan bakal memasuki pasaran pada tahun 2022. Reka bentuk moden motosikal ini nampak cukup menarik dan ia sebenarnya dihasilkan dengan kerjasama Kiska, iaitu syarikat rekaan yang juga mempunyai kerjasama dengan pengeluar lain termasuk KTM.

Antara perincian menarik yang boleh dilihat pada motosikal konsep ini adalah termasuk brek cakera depan dan belakang yang menggunakan angkup Brembo, sistem pacuan rantai, lampu LED dan juga panel instrumen digital seperti telefon pintar. Selain daripada itu, ia juga dilengkapi sistem brek ABS dan kawalan cengkaman.

Untuk penggeraknya, CFMoto memberitahu, Cyber menggunakan motor elektrik 10 kW yang mendapat kuasa daripada bateri 4 kWh, dan mampu menghasilkan kuasa 14 hp. Melalui cas penuh, ia boleh digunakan sehingga jarak 130 km dan boleh membawa kepada kelajuan maksimum 120 km/j.

Daripada tahap kosong, bateri ini boleh dicas sehingga 80% dalam masa 30 minit, dan ia juga boleh menghasilkan pecutan 0-50 km/j dalam masa 2.9 saat. Selain daripada skuter kecil ini, CFMoto juga akan megnhasilkan beberapa lagi model elektrik berlainan bentuk untuk melengkapkan penawaran produk Zeeho.