Melalui laman media sosialnya, UMW Toyota Motor (UMWT) sejak beberapa waktu kebelakangan ini kerap memberi petunjuk kepada satu pengenalan besar yang akan berlangsung pada 17 Disember. Maka, inilah harinya, dan tepat jam 7.30pm nanti anda dapat mengikuti perkembangan ini bersama melalui Facebook dan Youtube rasmi Toyota Malaysia.

Nampak gayanya, ia bukan hanya pengenalan biasa, kerana Toyota Malaysia turut memberi petunjuk kepada beberapa pengumuman penting yang akan dilakukan nanti. Semuanya masih rahsia sehingga 7.30pm nanti, tetapi ada beberapa hal yang boleh kita agak akan berlaku.

Hero bagi acara ini nanti boleh jadi ialah pengenalan GR Yaris yang akan membuat penampilan sulung di Malaysia. Ia merupakan kereta homologasi sebenar agar Pasukan Toyota Gazoo Racing World Rally boleh bersaing di dalam Kejuaraan Rali Dunia (WRC) tahun depan.

Berdasarkan Yaris terkini untuk pasaran Eropah tetapi diubah suai secara menyeluruh untuk menepati matlamat yang spesifik itu, hatchback ini mengenakan casis dan badan tiga-pintu yang khas. Ia mempertemukan platform versi GA-B dan GA-C dari Toyota New Global Architecture (TNGA) untuk membolehkan suspensi jenis double wishbone digunakan di belakang berbanding torsion beam. Ini juga menyediakan ruang bagi penggunaan sistem pacuan GR-Four.

GR Yaris dikuasakan oleh enjin G16E-GTS 1.6 liter turbocas tiga-silider yang menghasilkan sehingga 272 PS dan 370 Nm tork. Kuasa disalurkan ke semua roda oleh kotak gear manual enam-kelajuan dan sistem pacuan GR-Four dengan differential lock Torsen di depan dan belakang.

Turut akan diperkenalkan ialah model Vios dan Yaris facelift, yang sebelum ini telah dibuka untuk tempahan sejak November lalu. Harga jualan untuk dua model versi terbaru ini akan diketahui malam nanti. Ini apa yang kami jangkakan akan diumumkan oleh Toyota nanti. Tetapi, mungkin juga ada kejutan lain yang akan menanti. Jika berkelapangan, tonton acara itu nanti.