Sedan segmen-C Honda Civic dan SUV segmen-C Honda CR-V telah dihentikan produksinya di India selepas jenama Jepun berkenaan mengambil keputusan untuk menutup kilang mereka di Greater Noida, Uttar Pradesh, lapor Autocar India.

Kilang berkenaan sebelum ini menghasilkan tiga model pasaran India termasuk sedan segmen-B Honda City, dan kini operasinya dipindahkan ke fasiliti Honda India di Tapukara, Rajasthan. Walau bagaimanapun, kilang tersebut hanya mampu untuk memasang model-model kompak, menyebabkan produksi Civic dan CR-V dihentikan terus, menurut sumber dalaman syarikat berkenaan.

Selain City, kilang Rajasthan berkenaan akan terus memasang model-model kompak Honda yang lain untuk pasaran India termasuk sedan segmen-A Honda Amaze, hatchback segmen-B Honda Jazz bersama kembar crossovernya Honda WR-V.

Kilang berkenaan ditutup setelah jualan Honda merudum di India disebabkan pandemik Covid-19, dan langkah ini terpaksa diambil sebagai sebahagian strategi rasionalisasi barisan model Honda di India bagi memperbaiki kadar efisien operasi mereka pada masa hadapan dalam pasaran berkenaan.

Walau bagaimanapun, sumber dalaman tersebut turut memberitahu Autocar India bahawa Honda kini sedang merangka satu pelan jangka masa panjang untuk terus berada dalam pasaran India dan pandemik yang sedang melanda tidak memberi halangan untuk mereka terus membuat rancangan pelaburan produk untuk masa hadapan.