BMW tidak mahu melabuhkan tirai tahun 2020 yang suram ini tanpa semangat. Untuk itu, ia mula menunjukkan teaser bagi model BMW M5 CS akan datang, yang akan membawakan lebih prestasi bagi varian tertinggi M5 itu — lebih kuasa, kurang berat.

Beberapa maklumat awal tentang kereta berkenaan telah mula didedahkan oleh CEO BMW M, Markus Flasch, yang memaklumkan varian M5 yang satu ini akan mempunyai kuasa 635 hp dan juga 70 kg lebih ringan berbanding M5 Competition. Sebagai perbandingan, versi berkenaan mempunyai 616 hp dan 750 Nm tork dengan enjin 4.4 liter biturbo V8 yang digandingkan bersama transmisi lapan-kelajuan dan AWD boleh tukar, memecut 0-100 km/j dalam masa 3.4 saat dengan laju maksimum 305 km/j.

M5 CS akan menampilkan kerusi bucket gentian karbon daripada M3 dan M4 terkini, dan akan menjadi kereta dengan empat-tempat duduk yang sebenar, ujar Flasch. Varian baru ini sudah tentu akan menerima talaan casis yang diperbaharui, walaupun buat masa ini M5 CS telah ditunjuk akan menggunakan rim aluminium diperkukuh dalam kemasan warna emas gangsa, serta turut menggunakan perumah brek eksklusif M5 CS karbon seramik dengan angkup merah.

Dari segi warna cat, kelihatan ia bakal menggunakan penyudah satin, dengan kemasan warna emas gangsa pada bahagian grilnya, kemasan pada fender serta dijangka dibeberapa bahagian lain lagi. Sebagai varian CS, bahagian depan juga dapat dilihat sekejap dalam video yang mempamerkan splitter gentian karbon, sama seperti yang ada pada M3 CS F80 dan M4 CS F82.

Lain-lain kemasan dengan imej perlumbaan yang ditaruh pada kereta ini termasuklah perincian kemasan kuning, terutapa pada bahagian DRL LED yang ditunjukkan di sini. Menurut Flasch lagi, BMW M5 CS akan diperkenalkan sepenuhnya bulan depan. Sedan mewah empat-tempat duduk dengan prestasi? Bunyi macam menarik.