Proton menutup tirai 2020 dengan berita yang agak menyenangkan; Proton X50 setakat ini telah menerima lebih 30,000 unit. Daripada jumlah berkenaan, sekitar 3,200 unit telah pun didaftarkan dan diserahkan kepada pelanggan. Perkara ini dikongsikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn. Bhd., Roslan Abdullah seperti dilaporkan oleh Utusan Malaysia.

“Kami menyasarkan untuk menyerahkan 4,000 unit menje­lang 31 Disember,” ujar Roslan kepada akhbar berkenaan. Dalam keadaan sekarang, pihaknya memerlukan kira-kira empat bulan untuk menyelesaikan penghantaran unit yang telah ditempah bermula sejak 16 September 2020.

“Untuk tempahan yang baru masuk, mungkin kita perlukan enam hingga lapan bulan. Bagi tempahan yang dibuat sejak September lalu, kami harap dapat selesaikan dalam tempoh empat bulan, sehingga April tahun hadapan,” katanya.

Menurut beliau lagi, pandemik Covid-19 serta Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pelbagai peringkat yang dilaksanakan sejak Mac lalu turut mengganggu proses pengeluaran dan pengedaran kenderaan milik Proton. Ada antara penjual yang tidak dapat beroperasi dalam kapasiti penuh sekali gus tidak dapat memenuhi tempahan yang dibuat. “Ia reaksi rantaian bekalan, apabila penjual tidak dapat beri bekalan, kita juga tak dapat penuhi semua tempahan,” kata­nya.

Menurut Roslan lagi, antara faktor utama yang menyumbang kepada pe­ningkatan tempahan kenderaan terutamanya untuk Proton adalah pengecualian cukai jualan yang diberikan kerajaan melalui pakej Penjana, yang kini dilanjutkan lagi sehingga 30 Jun 2021.