Masuk ke tahun 2021, Tesla akan dilancarkan secara rasmi di India. Perkara itu disebut oleh menteri pengangkutan negara itu, Nitin Gadkari dan dilaporkan oleh The Indian Express. Hal sama turut disahkan oleh CEO Tesla, Elon Musk di Twitter baru-baru ini.

Bagaimanapun, belum ada tarikh tetap yang dinyatakan setakat ini, tetapi Gadkari memaklumkan bahawa Tesla akan “memulakan operasi” pada awal 2021. Ia mungkin bukan seawal Januari, jika merujuk kepada petunjuk daripada jawapan Elon Musk ketika menjawab soalan di aplikasi itu.

Gadkari menambah bahawa Tesla akan bermula dengan jualan, dan berpandukan maklum balas pembeli terhadap keretanya selepas itu, barulah akan dipertimbangkan pemasangan dan pengilangan di India. Satu lagi laporan lain mendakwa Model 3 akan menjadi model pertama yang akan dijual di sana, pada harga 5.5 juta Rupee (RM302,148).

India kebelakangan ini memberi perhatian lebih terhadap kenderaan elektrik dalam usahanya untuk mengatasi masalah pencemaran dan mengurangkan kebergantungan terhadap bahan api import. Kerajaannya sebelum ini mengumumkan insentif bernilai USD4.6 bilion untuk menarik syarikat-syarikat agar membina kemudahan pengilangan bateri di negara itu.