Anak syarikat Honda di Rusia memaklumkan bahawa pihaknya akan menghentikan penjualan kereta baru kepada pengedar rasmi di negara itu bermula tahun 2022 sebagai sebahagian rancangan penyusunan semulanya, lapor Reuters.

Sokongan lepas jualan bagi kenderaan Honda bagaimanapun akan diteruskan seperti biasa, serta kehadiran jenama itu di pasaran sana juga akan dikekalkan dengan jualan motosikal dan kelengkapan kuasa akan diteruskan.

Honda menjual 79 kenderaan di Rusia pada November, mewakili 50% penurunan berbanding tempoh sama tahun lalu, seperti dimaklumkan oleh Persatuan Perniagaan Eropah. Jualan terkumpul bagi Honda di Rusia sejak Januari hingga November lalu adalah 1,383 unit kenderaan sahaja. Ini merupakan pengurangan sebanyak 15% bagi tempoh sama tahun lalu. Sebagai perbandingan, sejumlah 1.3 juta kenderaan dijual di Rusia pada tempoh berkenaan.

Honda berbeza dengan pengeluar kenderaan Jepun yang lain kerana tidak mempunyai kilang pengeluaran di Rusia. Tidak seperti Toyota yang mengeluarkan RAV4 dan Camry di St. Petersburg, sementara Nissan memasang Qashqai, X-Trail dan Murano, juga di St. Petersburg.