Minggu lalu, Petronas telah menggerakkan trak pam minyak ROVR ke Kuala Lipis, Pahang, yang teruk dilanda musibah banjir besar. Trak ROVR biasa mampu membawa kapasiti sebanyak 3,000 liter bahan api, dan boleh melakukan pengisian minyak dari kedua-dua belah bahagian.

Kali ini, Petronas menggerakkan jentera yang sama ke satu lagi daerah yang turut terjejas teruk dengan banjir iaitu di Temerloh. Hampir kesemua stesen minyak di Pahang tidak dapat beroperasi, walau pun keperluan untuk mendapatkan bahan api ini kian terdesak di sana.

Menurut Petronas, trak pikap ROVR ini telah berada di daerah berkenaan sejak Jumaat lalu, dan akan berada di sekitar Temerloh sehingga 15 Januari ini. Ia ditempatkan di dua lokasi berbeza iaitu di hadapan balai bomba dari jam 11 pagi hingga 3 petang (bergantung pada keadaan) dan di Hospital Sultan Hj Ahmad Shah dari jam 4 petang hingga 7 malam.

Tambah Petronas lagi, inisiatif ini merupakan sebahagian daripada komitmen bagi membangunkan solusi inovatif ketika berhadapan dengan situasi yang sukar sebegini. Malahan syarikat petroleum negara ini turut berharap langkah ini dapat membantu pihak berkuasa tempatan dan barisan hadapan dalam operasi mencari dan menyelamat.