Polis Petaling Jaya telah mengumumkan penutupan tujuh laluan utama di daerah tersebut bermula tengah malam tadi susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan fasa kedua (PKP 2.0).

Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd. Faisal, sekatan jalan raya (SJR) turut dilaksanakan di lokasi terbabit yang melibatkan laluan utama di sekitar Petaling Jaya dan Damansara.

Lokasi yang terlibat ialah Jalan 4/56, Gasing Indah (Petaling Jaya) dan tiga laluan di Kota damansara iaitu Jalan Persiaran Mahogani, Jalan Persiaran Jati dan Jalan Persiaran Sungai Buloh.

Begitu juga dengan Lebuh Raya Damansara-Puchong (LDP) iaitu susur keluar ke Mutiara Damansara/Damansara Perdana, laluan masuk Tol Damansara ke Bayu Puteri berdekatan Tropicana (Damansara) dan lampu isyarat PJU 8/1 Damansara Perdana turut ditutup.

Dalam masa yang sama, beliau turut menasihati pengguna jalan raya khususnya masyarakat Petaling Jaya agar bersabar dan mematuhi peraturan yang telah ditetapkan sepanjang pelaksanaan PKP bermula hari ini sehingga 26 Januari 2021.