Lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan kedua (PKP 2.0) di seluruh negara (kecuali Sarawak) memang banyak memberikan kesan terhadap penganjuran majlis, termasuklah sukan permotoran. Namun demi kepentingan sejagat, pembatalan atau menunda acara yang dirancang haruslah dilakukan apatah lagi negara sedang bertungkus lumus dalam memutuskan rantaian pandemik COVID-19.

UMW Toyota Motor turut mengumumkan penganjuran pusingan pertama bagi perlumbaan Festival Toyota Gazoo Racing (TGR) Musim ke-empat, yang sepatutnya dijadualkan berlangsung dari 28-30 Januari ini, terpaksa ditunda.

Walau bagaimana pun, tarikh baharu bagi acara berkenaan masih belum diputuskan, memandangkan kes harian positif COVID-19 meningkat dan kemungkinan besar PKP 2.0 akan dilanjutkan lagi. Syarikat ini menambah, pihaknya sentiasa berhubung rapat dengan agensi kerajaan dan memantau keadaan tersebut sebelum mencari masa yang sesuai untuk memulakan pusingan pertama bagi musim ini.

“Dalam usaha kita untuk bersama-sama meratakan lengkung penyebaran pandemik Covid-19, kami menyedari kesannya terhadap negara seperti yang sedang kita depani ketika ini. Perlumbaan tersebut perlu dan akan diteruskan, tetapi tidak sehingga kita bersama-sama berhasil membendung ancaman Covid-19 agar keselamatan semua orang termasuk pelumba, ahli pasukan, pegawai bertugas, penonton serta semua pihak berkepentingan yang lain terjamin,” ujar Timbalan Pengerusi UMW Toyota Motor (M) Sdn Bhd dan Ketua Pegawai Sukan Permotoran Gazoo Racing Malaysia, Akio Takeyama.

Selepas kejayaan tiga musim perlumbaan, Musim 4 Festival Toyota Gazoo Racing menjanjikan aksi dan penganjuran yang lebih menarik dengan pengenalan tiga siri perlumbaan berasingan (Toyota Vios Challenge, Gazoo Racing Vios Sprint dan Gazoo Racing Enduro Cup) dengan keseluruhannya melibatkan 11 perlumbaan.

Peningkatan penyertaan oleh pelumba muda dalam siri ini sepanjang tiga musim lalu juga telah mendorong syarikat untuk memperkenalkan Gazoo Racing School serta pengenalan Rookie Class di dalam Toyota Vios Challenge bagi pemandu berumur 14 hingga 20 tahun.

Ini bukanlah kali pertama penganjuran TGR ini terganggu disebabkan pandemik. Tahun lalu, UMW Toyota juga telah membatalkan pusingan terakhir bagi Musim 3 disebabkan PKP yang pertama dilaksanakan.