Suzuki Hayabusa 2022 kini sudah didedah secara rasmi. Model generasi ketiga ini sekarang diangkat oleh Suzuki sebagai Hayabusa paling aerodinamik dan paling maju pernah dihasilkan, selepas diterapkan dengan pelbagai peningkatan.

Bentuk asas model generasi ketiga ini masih lagi menampakkan ia adalah sebuah Hayabusa tetapi dijadikan lebih moden dengan lebih banyak rekaan tajam. Setelah diuji dalam terowong angin, Suzuki mendakwa ia mampu memberikan kecekapan rintangan angin antara yang terbaik bagi motosikal yang boleh digunakan atas jalan biasa.

Enjin pula masih adalah sama, iaitu unit empat silinder yang berkapasiti 1,340 cc, tetapi bahagian dalamnya telah dipertingkat, termasuk piston dan connecting rod, untuk menghasilkan padanan terbaik antara prestasi, kecekapan dan ketahanan. Jumlah kuasa sebenar tidak didedahkan tetapi ia diberitahu boleh mencecah kelajuan maksimum hampir 300 km/j.

Melalui sistem moden pendikit ride by wire dan unit pengukur inertia (IMU), Hayabusa 2022 dapat disiapkan dengan teknologi terkini, bermula dengan enam mod tunggangan iaitu tiga yang sudah tetap dan tiga lagi dapat ditukar mengikut kemahuan pengguna.

Kemudiannya, ciri elektronik yang disediakan adalah termasuk Anti-Lift Control System, Bi-Directional Quickshifter, Engine Brake Control, Motion Track Traction Control, Launch Control, Sloper Dependent Control, Active Speed Limiter, Motion Track Brake, Hill Hold Control dan Cruise Control.

Semua fungsi serta operasi sistem motosikal ini boleh dilihat melalui panel instrumen yang masih lagi menggunakan tolok analog di bahagian tepi sementara di bahagian tengahnya terdapat skrin TFT-LCD. Penunggang juga boleh melihat data aktif untuk sudut condong motosikal, tekanan brek, tahap pecutan dan kedudukan pendikit.

Hayabusa 2022 menggunakan suspensi daripada Kayaba, dengan kedua-dua bahagian depan dan belakang boleh dilaras sepenuhnya. Brek pula adalah daripada Brembo, dengan angkup Stylema serta cakera 320 mm berkembar di hadapan, serta angkup Nissin satu piston di belakang. Rekaan rim adalah baru, dan dibalut dengan tayar Bridgestone Battlax Hypersport S22.

Perincian lain untuk Hayabusa 2022 adalah termasuk tangki bahan api 20 liter, transmisi enam kelajuan, berat 264 kg, tinggi tempat duduk 800 mm dan jarak roda 1,480 mm. Ia ditawarkan dalam tiga warna iaitu Glass Sparkle Black & Candy Burnt Gold, Metallic Matte Sword Silver & Candy Daring Red dan Pearl Brilliant White & Metallic Matte Stellar Blue.