Kementerian Kewangan mengumumkan penetapan bagi harga siling petrol RON95 dan diesel telah dilaksana ekoran harga sebenar minyak di pasaran global meningkat.

Menurut menterinya, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz, harga runcit semasa petrol RON95 akan dihadkan pada paras siling RM2.05 seliter. Manakala harga runcit semasa diesel akan dihadkan pada paras siling RM2.15 seliter.

“Paras harga siling RM2.05 seliter bagi petrol RON95 dan RM2.15 seliter bagi diesel ini adalah lebih rendah berbanding had harga yang telah dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu pada tahun 2019 iaitu RM2.08 seliter bagi petrol RON95, dan RM2.18 seliter bagi diesel. Di mana Kerajaan akan menampung perbezaan harga pasaran sebenar dengan harga runcit yang ditetapkan secara mingguan melalui peruntukan subsidi.

“Keputusan ini diambil berdasarkan trend harga pasaran sebenar produk petroleum yang semakin meningkat susulan peningkatan permintaan minyak mentah dunia yang turut dipengaruhi oleh pembukaan semula pelbagai sektor ekonomi di seluruh dunia,” ujarnya menerusi kenyataan media yang dihantar lewat petang tadi.

Tambahnya, “Trend harga minyak global juga dipengaruhi oleh pelan vaksinasi COVID-19 yang mula dilancarkan secara beransur-ansur di seluruh dunia. Malaysia sendiri akan melancarkan Program Imunisasi Kebangsaannnya bermula hujung Februari 2021.”

Beliau turut berkata, walau bagaimana pun, kerajaan tetap komited untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat dan akan sentiasa memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi mengimbangi tanggungan subsidi Kerajaan dengan keperluan untuk terus memelihara kebajikan dan kesejahteraan rakyat.