Mitsubishi Outlander PHEV telah diumumkan sebagai SUV plug-in hybrid paling laris di Eropah. Menurut Jato Dynamics, sebanyak 26,673 unit SUV terbabit telah pun dijual di benua berkenaan pada tahun 2020. Malahan Outlander juga telah diangkat sebagai PHEV kedua terlaris bagi semua segmen.

Difahamkan, Outlander baharu juga bakal diperkenalkan tidak lama lagi. Ia bagi menggantikan model facelift (seperti dalam gambar di atas) yang telah diperkenalkan hampir tiga tahun yang lalu, menampilkan gaya yang dipertingkatkan dan enjin 2.4 liter kitaran Atkinson dengan kuasa 135 PS pada 4,500 rpm.

Bateri lithium-ion 13.8 kWh menyalurkan pacuan pada dua motor elektrik, setiap satunya terletak di setiap gandar. Penjana kuasa PHEV menawarkan tiga mod pemanduan – EV Priority, Series Hybrid dan Parallel Hybrid. Dalam mod elektrik sepenuhnya, ia boleh memberikan jarak sehingga 135 km/j, dan kelajuan dari 0-100 km/j dalam 10.5 saat.

Untuk keselamatan, ia ditampilkan dengan kawalan kelajuan adaptif, amaran ketibaan lorong,
mitigasi pelanggaran hadapan dan sistem mitigasi pecutan yang tidak disengajakan. Ia juga diberikan penderia parkir hadapan dan belakang, kepekaan trafik lintasan belakang, tujuh beg udara dan penarafan lima-bintang bagi keselamatan pelanggaran NCAP.