Model jenis kembara keluaran Royal Enfield, iaitu Himalayan telah diberikan peningkatan untuk keluaran tahun 2021. Untuk bahagian badannya, selain daripada tambahan pilihan warna, model ini turut menggunakan tempat duduk, tapak mengangkut barang belakang serta penghadang angin hadapan yang baru.

Kemudiannya, model keluaran tahun 2021 ini turut dinaik taraf dengan sistem penunjuk arah navigasi selepas ia disambungkan kepada telefon pintar melalui bluetooth. Paparan sistem ini akan muncul pada satu skrin LCD bulat di bahagian instrumen.

Selain daripada itu, ciri teknikal motosikal ini masih lagi sama, termasuklah enjin iaitu menggunakan unit satu silinder SOHC suntikan bahan api 411 cc bersama padanan kotak gear lima kelajuan untuk menghasilkan 24.5 hp pada 6,500 rpm dan 32 Nm tork pada 4,250 hingga 4,500 rpm.

Suspensi Himalayan menggunakan fork teleskopik 41 mm di hadapan sementara di belakang terdapat monoshock yang mempunyai jarak gerak 180 mm. Brek di kedua-dua bahagian menggunakan jenis cakera bersama sistem ABS dual channel manakala rim pula adalah bersaiz 21 inci di hadapan dan 17 inci di belakang.

Secara keseluruhannya Himalayan mencatat berat 194 kg dengan bendalir di dalamnya dan tangki bahan api yang disediakan mempunyai kapasiti 15 liter. Di Malaysia, Himalayan yang dilancar pada tahun 2018 dijual pada harga RM36,880 tidak termasuk insurans.