Jika terlibat di dalam kemalangan kenderaan, wanita lebih cenderung untuk cedera teruk. Bagaimanapun, itu bukanlah disebabkan oleh perbezaan fizikal antara lelaki dan perempuan, sebaliknya oleh kenderaan yang dipilih serta keadaan ketika kemalangan. Ini hasil pemerhatian yang didedahkan oleh Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

Institut berkenaan mendapati, walaupun lelaki lebih ramai terlibat di dalam kemalangan teruk,kebarangkalian wanita terbunuh adalah 20-28% dan 37-73% lebih cenderung untuk cederah teruk bagi satu perlanggaran, selepas pelarasan bagi kelajuan dan faktor-faktor lain diambil kira.

Bagaimanapuan, ketika perbandingan itu dihadkan kepada kemalangan yang sama, percanggahan atau perbezaan peratusan itu tidak berlaku, dan peningkatan dalam ketahanan kenderaan ketika kemalangan memberikan manfaat secara setara kepada lelaki mahupun wanita. Hal ini menjurus kepada pemilihan kenderaan sebagai faktor, menurut laporan berkenaan.

“Angka yang ada menunjukkan wanita lebih kerap memanda kereta yang lebih kecil dan ringan, dan wanita lebih kerap memandu kenderaan yang terlibat dengan hentaman sisi dan hentaman perlanggaran depan-ke-belakang kenderaan lain. Dengan mengambil kira perkara itu, perbezaan kebarangkalian kecederaan itu berkurang dengan ketara,” ujar Naib Presiden Kajian Kenderaan IIHS, Jessica Jermakian.

Percanggahan terhadap risiko kecederaan antara lelaki dan wanita ini telah menimbulkan gesaan baru untuk menggunakan patung kemalangan yang baru di dalam ujian yang dilakukan, yang menterjemah atau mencerminkan bagaimana tubuh wanita bertindak terhadap daya hentaman yang terhasil ketika kenderaan terlibat dalam kemalangan. Begitu juga dengan perubahan lain terhadap set ujian yang dijalankan, dengan mengenal pasti apa yang perlu dilakukan terhadap hal tersebut.

Data bagi laporan ini diperoleh daripada kejadian yang dilaporkan kepada polis antara tahun 1998 hingga 2015, yang mana kecederaan terhadap lelaku dan wanita yang terlibat di dalam kemalangan dianalisa.

Bagi perlanggaran depan, berbanding dengan lelaki, wanita didapati tiga kali lebih cenderung untuk mengalami kecederaan sederhana seperti patah tulang atau gegaran, dan dua kali lebih mudah untuk mengalami kecederaan serius seperti kegagalan paru-paru atau kecederaan trauma otak, jelas laporan itu.

Dalam kemalangan sisi pula, kedua-dua lelaki dan wanita merekodkan data yang hampir sama bagi kecederaan sederhana, sementara wanita pula 50% lebih mudah untuk secedera serius dalam keadaan hentaman seperti itu. Analisisi ini diulang dengan jumlah set terhad kemalangan hentaman depan yang “serasi” bertujuan untuk menentukan berapa banyak perbezaan atau percanggahan yang berlaku itu disebabkan oleh perbezaan fizikal antara lelaki dan wanita.

Subset berkenaan hanya untuk kemalangan kenderaan tunggal, serta kemalangan melibatkan dua kenderaan di mana saiz dan berat kenderaan adalah sama, atau konfigurasi kemalangan di mana perbezaan saiz dan berat kenderaan tidak memainkan peranan penting dalam kejadian tersebut. Untuk mengurangkan lagi perbezaan antara kemalangan, hanya data bagi kenderaan dengan beg udara depan diaktifkan sahaja digunakan.

Penghadan contoh ini kepada kemalangan berdepan yang serasi mengurangkan perbezaan hasil dapatan antara lelaki dan wanita. Bagaimanapun, wanita masih didapati dua kali lebih mudah mengalami cedera sederhana, dan agak terdedah untuk mengalami kecederaan serius.

Analisi yang lebih mendalam pula mendapati kenderaan yang menerima penarafan yang bagus daripada ujian IIHS ujian hentaman depan dan hentaman sisi yang sederhada juga memberikan keputusan perbezaan yang lebih rendah bagi kemalangan antara lelaki dan wanita. Bagi permerhatian daripada ujian hentaman sisi, kenderaan yang mendapat penarafan yang bagus didapati memberi manfaat yang sama kepada lelaki dan wanita dari aspek kecederaan sederhana.

Dapatan ini adalah selari dengan kajian terdahulu yang mendapati bahawa risiko kencederaan parah yang serius telah berkurang lebih lagi terhadap wanita berbanding lelaki, dengan keadaan kenderaan yang bertambah selamat kini. Untuk itu, satu penjelasan berkaitan kadar kecederaan yang lebih tinggi dicatatkan oleh wanita itu menjurus kepada pemilihan kenderaan yang dibuat, jelas IIHS.

Lelaki dan wanita didapati terlibat kemalangan dan cedera ketika berada di dalam minivan dan SUV dalam kadar yang sama, tetapi angka berkenaan menjadi 70% wanita yang kemalangan dalam kereta, berbanding lelaki yang mencatatkan 60% dalam jenis kereta yang sama. Lebih daripada 20% lelaki terlibat dalam kemalangan melibatkan trak pikap berbanding kurang daripada 5% bagi wanita.

Kesimpulannya, penambahbaikan keseluruhan aspek keselamatan dalam kenderaan memberi manfaat kepada lelali dan juga wanita. “Peraturan yang lebih ketat misalnya untuk memperkukuhkan kerangka utama kenderaan serta memperbaiki tahai tali keledar kenderaan serta beg udara membantu melindungi lelaku dan juga wanita,” ujar Jessica.