Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri telah mengumumkan jumlah penumpang ikut kapasiti kenderaan kini dibenarkan walau pun bagi negeri-negeri yang sedang dilaksana Perintah Kawalan Pergerakan Kedua (PKP 2.0). Sebelum ini, kerajaan menerusi Majlis Keselamatan Negara (MKN) hanya membenarkan dua penumpang dalam satu kenderaan dari satu rumah yang sama sejak PKP dilaksanakan semula Januari lalu.

“Atas perbincangan dengan MKN, kami membenarkan larangan ini ditarik balik mulai 19 Februari 2021, selepas mendengar rayuan orang ramai,” ujar Ismail Sabri dalam sidang media harian petang tadi.

Mulai esok, hanya Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor dilanjutkan tempoh PKP 2.0 sehingga 4 Mac ini memandangkan kes positif COVID-19 yang masih tinggi dan membimbangkan. Manakala Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Terengganu, Kelantan, Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Labuan, serta Sabah akan dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi tempoh yang sama. Sarawak pula masih kekal dalam PKPB sejak 15 Februari lalu hingga 1 Mac ini.

Manakala Perlis merupakan satu-satunya negeri yang kesnya sangat berkurangan dan KKM menyarankan agar statusnya ditukarkan ke Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)

Malahan mulai 16 Februari lalu, kerajaan juga telah bersetuju untuk menarik balik larangan perjalanan dalam radius 10 kilometer untuk semua negeri termasuk negeri yang terbabit dengan PKP 2.0. Ini adalah kerana banyak sektor ekonomi telah dibuka kembali.