Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perlis telah berjaya merekodkan kutipan sebanyak RM3,486,332 menerusi bidaan siri plat nombor RAJ dengan sejumlah 4,026 pembida menyertainya.

Menurut Pengarah JPJ negeri, Fatimah Mohamed Ali Piah, nilai tertinggi bagi siri nombor itu adalah bagi pendaftaran RAJ 1 dengan bidaan RM202,670 menerusi bidaan yang dibuka sepanjang tempoh lima hari bermula 18 Februari lalu,

“JPJ Perlis membuka siri pendaftaran ini hingga 22 Februari lalu dan menerima pembida sebanyak 4,026 dengan jumlah bidaan sebanyak RM 3,486,332. Selain RAJ 1 yang mendapat sambutan tertinggi, plat RAJ 5 juga mencatat jumlah bidaan kedua tertinggi sebanyak RM 101,780 dan diikuti RAJ 3 sebanyak RM 81,000,” katanya.

Ini merupakan kali ketiga JPJ Perlis membuka bidaan siri plat nombor menerusi dalam talian, bermula dengan RAE. Menurut JPJ, Sistem JPJebid ini menawarkan ketelusan bermula daripada transaksi pendaftaran sehingga pembayaran dibuat. Pembida boleh mengetahui kedudukan (ranking) secara ‘realtime’ dan tiada unsur-unsur campur tangan manusia

Beberapa hari lalu, JPJ Kedah telah mengumumkan kutipan sebanyak RM2 juta menerusi nombor pendaftaran KFC. Nampak gayanya RAJ lagi popular dan menjadi rebutan berbanding KFC. Kalau individu yang bernama Raj, tentu berbangga kalau pakai nombor pendaftaran RAJ ini kan.