Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri, dalam sidang media hariannya mengumumkan status Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Selangor, Wilayan Persekutuan Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang ditukar kepada Perintah Kawalan PKPB bermula 5 Mac sehingga 18 Mac 2021.

“Selepas mendengar pembentangan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), dan berdasarkan penilaian risiko dalam 14 hari, KKM mengesahkan kes positif COVID-19 menunjukkan trend penurunan, begitu juga dengan kadar kebolehjangkitan. Oleh itu, di atas cadangan dan penilaian risiko oleh KKM, kesemua empat negeri PKP iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang ditukarkan status mereka daripada PKP ke PKPB.

“Manakala Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Sarawak dan Perak kekal dengan status PKPB sehingga 18 Mac. Enam negeri iaitu Melaka, Pahang, Terengganu, Sabah, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Wilayah Persekutuan Labuan ditukar ke PKPB kepada Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Perlis pula kekal dengan negeri berstatus PKPP. Pelaksanan PKPB dan PKPP adalah bermula 5 Mac hingga 18 Mac kecuali Sarawak iaitu dari 2 Mac hingga 15 Mac 2021,” ujar Ismail Sabri.

Dalam masa yang sama, beliau turut mengumumkan, sidang khas juga bersetuju membenarkan pergerakan rentas daerah di seluruh negeri kecuali di Sabah. Manakala rentas negeri masih tidak dibenarkan. Beliau turut memaklumkan, setakat ini, prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan sebelum ini adalah sama.