Baru-baru ini, Sime Darby Auto ConneXion (SDAC) telah memperkenalkan edisi istimewa untuk Ford Ranger Raptor X Special Edition. Menariknya, ia ditampilkan dengan warna luaran yang lebih unik iaitu True Red. Selain itu, varian yang hanya untuk pasaran Malaysia ini sahaja turut diserikan dengan pelekat corak kilat Raptor X pada bahagian sisi belakang.

Malahan bahagian dalamannya juga diberikan beberapa ciri eksklusif termasuklah alas karpet edisi istimewa. Selain itu, bagi membezakannya dengan Raptor standard, varian ini juga tampil dengan kamera 360-darjah yang memberikan real-time dan liputan yang lebih meluas dengan paparan sekeliling kenderaan, serta perakam video digital (DVR) Kenwood dwi-saluran.

Bukan itu sahaja, ia turut didatangkan dengan penapis polarised binaan-dalam dan menawarkan pelbagai fungsi, termasuklah rakaman definisi tinggi (HD), pandangan sudut yang lebih lebar dan juga rakaman pandangan malam. Menerusi aplikasi mobili, kamera ini juga boleh disambungkan ke telefon bimbit untuk melihat paparan video yang telah dirakamkan.

Walau bagaimanakan, varian ini masih mengekalkan enjin 2.0 liter biturbo diesel empat-silinder, dengan hamburan kuasa 213 PS dan tork 500 Nm, dipadankan dengan kotak gear automatik Getrag 10R80 10-kelajuan.

Varian yang dipertingkatkan pada April tahun lalu, turut diberikan ciri baharu termasuk brek kecemasan sendiri (AEB) dengan pengesan pejalan kaki dan bantuan kekal lorong, lampu utama LED dengan projektor persegi baharu, penderia parkir hadapan, pengingat pemakaian tali pinggang keledar untuk penumpang hadapan serta USB port berhampiran cermin pandang belakang.

Ranger Raptor X ini ditawarkan dengan harga RM216,888 (atas jalan, tanpa insurans), dan didatangkan dengan waranti pengeluar selama lima-tahun/160,000 km, sama seperti barisan Ranger yang diperkenalkan pada Februari lalu. Harga bagi varian edisi istimewa ini adalah lebih RM6,000 berbanding Raptor standard, yang mengalami penurunan harga iaitu RM210,888 untuk model 2021.