Aktiviti jual beli di lampu isyarat seperti jeruk mangga yang popular di kebanyakkan tempat sememangnya agak bahaya. Memang, ia adalah salah satu cara permasaran yang agak berkesan untuk menjual, namun risiko untuk berlaku kemalangan yang boleh terjadi terlalu banyak. Bagi mengelakkan perkara ini terus berlaku, Polis Johor kini melancarkan satu operasi khas yang dinamakan Ops Kesedaran.

Menurut Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay dalam laporan Kosmo, aktiviti perniagaan itu merupakan satu kesalahan kerana cara itu bukan sahaja membahayakan penjual, tetapi juga pengguna jalan raya yang lain. Dalam operasi berkenaan, bukan sahaja peniaga, malah orang awam yang didapati membeli dari peniaga-peniaga tersebut turut akan berhadapan dengan tindakan.

“Menerusi Ops Kesedaran, Polis Johor telah mengenal pasti sebanyak 52 lokasi yang menjadi tumpuan aktiviti perniagaan di lampu isyarat seluruh Johor.

“Mengikut peruntukan undang-undang, bukan sahaja penjual boleh dikenakan tindakan tetapi juga pembeli yang mana mereka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM2,000,” katanya dalam satu sidang akhbar selepas mengikuti Op Khas – Ekzos Bising yang diadakan di Taman Kota Masai, semalam.

Antara lokasi yang dikenal pasti dalam Ops Kesedaran ini termasuklah di lampu isyarat pusat beli belah Angsana Johor Bahru Mall, lampu isyarat Kempas Baru-Pasir Gudang, lampu isyarat Taman Cempaka dan lampu isyarat Jalan Kulai-Kota Tinggi.

Beliau turut menasihatkan agar peniaga-peniaga berkenaan mencari kaedah jualan lain yang bukan sahaja lebih selamat tetapi mengikut lunas peruntukan undang-undang negara.

“Nasihat saya, carilah kaedah atau lokasi lain yang lebih sesuai untuk menjalankan perniagaan dan jangan sampai membahayakan,” ujarnya.

Walau bagaimanapun, Ayob Khan memberitahu bahawa setakat ini pihaknya masih belum menerima sebarang laporan terdapat mana-mana insiden kemalangan melibatkan aktiviti perniagaan di lampu isyarat.