Families at Volvo Cars

Volvo Cars telah mengumumkan bahawa mereka akan mula memberikan cuti Ibubapa bergaji kepada semua 40,000 stafnya di seluruh dunia selama setengah tahun bermula 1 April 2021. Cuti berkenaan bukan hanya untuk Ibu, malah ia akan diberikan untuk Ayah bagi staf yang bertugas tak kira sama ada di kilang atau pejabat.

Polisi ‘Family Bond’ Volvo ini akan diberikan kepada staf yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya selama setahun, dan manfaat terbaharu ini akan memberikan cuti bersalin selama 24 minggu dengan gaji 80% dari gaji asas mereka. Cuti ini boleh diambil pada bila-bila masa dalam tempoh tiga tahun pertama sebagai Ibubapa.

“Kami mahu mewujudkan budaya yang menyokong keibubapaan yang sama untuk semua jantina. Apabila Ibubapa disokong dengan kesimbangan antara kerja dan keluarga, ia akan membantu untuk merapatkan ruang jantina dan membolehkan semua orang terus maju dalam karier. Kami sentiasa menjadi syarikat yang berorientasikan keluarga dan manusia. Menerusi polisi cuti Ibubapa ini, kami mendemonstrasikan dan menjalankan nilai kami, yang akan menjadi kekuatan jenama kami,” kata CEO Volvo Cars Håkan Samuelsson.

Polisi ini digunakan untuk seluruh dunia termasuk Malaysia. “Ini merupakan langkah besar untuk Volvo, di mana kami gembira untuk mengembangkan manfaat Family Bond kepada rakan-rakan kami di Malaysia. Ia memang memperkasakan untuk menjadi sebahagian daripada organisasi yang berfikiran progresif, untuk mempergiatkan usaha kami bagi mendapatkan faedah pekerja yang kompetitif dalam budaya positif kami,” kata Akhtar Sulaiman, pengarah pemasaran dan PR Volvo Car Malaysia.

Menurut Volvo, polisi ini adalah lebih inklusif dan memberi sokongan berbanding polisi sedia ada lain di seluruh dunia, dan ia membabitkan semua Ibubapa yang sah didaftarkan, termasuk yang menjadi Ibubapa angkat. Sebahagian negara tidak menawarkan sebarang cuti bergaji untuk pasangan yang baru menjadi Ibubapa, atau tidak menyertakan sebahagian kumpulan Ibubapa, seperti hanya menawarkan keistimewaan kepada Ibu tetapi tidak kepada bapa.

Polisi global Volvo ini adalah diinspirasikan dari perundangan negara asal jenama berkenaan iaitu Sweden. Negara berkenaan terkenal kerana memberikan cuti Ibubapa kepada rakyatnya, yang memberikan faedah untuk Ibubapa dan anak-anak. Ia adalah lanjutan dari skim perintis cuti Ibubapa yang dilancarkan di EMEA (Eropah, Timur Tengah dan Afirka) pada 2019, di mana 46% yang memohon adalah Ayah.

Apabila mengkaji kesan daripada skim perintis cuti Ibubapa berkenaan, Volvo mendapati pekerjanya menghargai polisi tersebut kerana ia neutral jantina, inklusif dan juga diperlukan oleh individu. Kajian ini juga menghasilkan pandangan penting tentang bagaimana mendorong lebih ramai pekerja untuk mengambil cuti Ibubapa dan menjadikan cuti Ibubapa untuk ayah dan ibu sebagai norma baru.

Berberapa halangan yang mengehadkan pengambilan cuti Ibubapa berkenaan termasuk kegusaran Ibubapa tentang impak yang berkemungkinan pada pasukan kerja, ketakutan terhadap peluang kerjaya dalam jangka masa panjang, dan juga pemikiran budaya mengenai apa yang diharapkan oleh bapa di tempat kerja dan di rumah.

Bagi menggalak pengambilan cuti tersebut, Volvo memfokuskan komunikasi mereka terhadap polisi cuti Ibubapa tersebut secara lebih efektif. Dengan memberikan cuti Ibubapa selama 24 minggu sebagai pra-pilihan, Volvo mensasarkan untuk mewujudkan “kesan lalai” – secara asasnya kebanyakkan pekerja mereka akan terus dengan pra-pilihan.

Perkataan “sehingga 24 minggu” dielakkan dalam penawaran cuti ini di mana ia boleh mengelakkan perasaan negatif kerana tiada kepastian. Dengan menggunakan taktik seperti ini, Volvo mensasarkan untuk menyisihkan kecelaruan dan juga halangan budaya, serta memberikan kepastian kepada Ibubapa.