Kerjasama antara Kia Motor dengan Bermaz Auto (BAuto) bakal menyaksikan formasi bagi syarikat baharu – Kia Malaysia Sdn Bhd (KMSB) – yang akan mengendalikan pemasangan tempatan (CKD) jenama ini di Malaysia.

Walau bagaimana pun, menurut Pengerusi Eksekutif BAuto, Datuk Seri Ben Yeoh, pihaknya memerlukan antara 12 hingga 18 bulan sebelum memulakan operasi CKD, dengan kos pelaburan lebih kurang USD20 juta (sekitar RM82.8 juta) untuk membangunkan fasiliti yang diperlukan.

Tambahnya, model Kia akan dipasang di kilang Inokom di Kulim, Kedah, di mana BAuto memiliki saham ekuiti sebanyak 29% buat masa ini. Seperti yang disahkan semalam, Seltos dan Carnival akan menjadi dua daripada tiga model yang dalam perancangan, dan model ketiga akan ditentukan kemudian.

Sebelum ini, pemasangan tempatan untuk model Kia dilaksanakan di Naza Automotive Manufacturing di Gurun, Kedah.

Selain untuk pasaran tempatan, ada juga perancangan untuk kereta Kia yang dipasang di Malaysia bakal dieksport ke negara ASEAN yang berdekatan, mengambil manfaat daripada ASEAN Free Trade Agreement (AFTA). Kia Motor komited untuk memastikan KMSB bakal menjadi hab pengeluaran kenderaan serantau, dan memiliki perkongsian sebanyak 60% dalam syarikat.

Sebelum bermulanya produksi bagi CKD, Dinamikjaya Motors, anak syarikat kepada BAuto, akan terus menjual “stok yang masih ada” dari pengedar sebelum ini. Walau bagaimana pun, Yeoh tidak dapat mengesahkan adakah model baharu yang akan diperkenalkan pada tahun ini adalah versi CBU, kerana buat masa ini, pihaknya sedang fokus untuk memastikan platform perkhidmatan selepas jualan berlangsung dengan sempurna.