Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman telah mengumumkan kempen pengurangan bayaran saman trafik sehingga 50% menerusi portal/aplikasi MyBayar Saman yang sepatutnya tamat semalam, telah dilanjutkan sehingga 15 April ini.

Jadi, tidak perlu lagi hendak berbaris panjang untuk melangsaikan saman trafik kerana portal/aplikasi MyBayar Saman ini merupakan inisiatif pembayaran secara dalam talian baharu untuk berbuat demikian.

Terdapat tiga langkah yang perlu diambil untuk menggunakan portal dan aplikasi berkenaan iaitu Pendaftaran, Semakan dan Pembayaran. Di mana menerusi Pendaftaran, pengguna perlu memasukkan maklumat diri yang diperlukan, isi pengesapan OTP dan login masuk portal/aplikasi berkenaan.

Menerusi Semakan pula, pengguna boleh menyemak saman yang hendak dibayar. Notifikasi saman juga akan dipaparkan sekiranya mempunyai saman baharu. Seterusnya pengguna boleh memilih mod transaksi dalam laman Pembayaran untuk melangsaikan saman terbabit.

Daftarlah sebagai pengguna MyBayar Saman melalui portal https://mybayar.rmp.gov.my atau aplikasi di Google playstore atau Apple store.