Volkswagen ID.4 dinobat World Car of the Year 2021

Volkswagen ID.4 dinobat World Car of the Year 2021

Pemenang bagi World Car Awards 2021 telah diumumkan, dan tidak seperti tahun lalu, pemenang bagi lima kategori menyaksikan pemilihan lebih meluas, dengan jenama berbeza dinobatkan sebagai pendahulu kategori masing-masing.

Volkswagen ID.4 meraih anugerah paling besar dengan dinaboatkan sebagai World Car of the Year 2021. SUV elektrik sepenuhnya itu muncul teratas dalam pusingan akhir undian, yang turut menyaksikan tiga calon yang telah disenarai pendek. ID.4 memperoleh 798 mata daripada juri untuk mendahului Honda e (742) mata dan Toyota Yaris (732 mata).

Bagaimanapun, Honda e tidak pulang dengan tangan kosong, kerana telah diumumkan sebagai pemenang bagi World Urban Car taun ini bagi anugerah berkenaan. Hatcback kompak elektrik ini menerima (754 mata) yang telah meletakkannya di hadapan dua calon lain, Yaris (737 mata) dan Honda Jazz/Fit (719 mata).


Bagi kategori World Luxury Car pula, Mercedes-Benz S-Class W223 telah dinamakan sebagai pemenangnya dengan 853 mata, mengatasi Polestar 2 yang meraih 815 mata serta Land Rover Defender dengan 774 mata.

Sementara itu, Porsche 911 Turbo pula muncul pemenang bagi kategori Wolrd Performance Car, mengatasi pesaingnya Audi RS Q8 dan Toyota GR Yaris. Model generasi 992 berkenaan mengumpul 822 mata, mengatasi RS Q8 (792 mata) dan GR Yaris (773 mata).

Pemenang kategori terakhir, World Car Design of the Year pula menyaksikan Defender telah muncul juara dengan 299 mata, mengalahkan Honda e (239 mata) dan Mazda MX-30 (197 mata).

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required