Mengikuti peredaran zaman, Husqvarna juga menyatakan mereka bersedia untuk mengeluarkan motosikal elektrik dan memperkenalkan buat pertama kalinya E-Pilen Concept. Melalui model ini, rekaan inspirasi daripada Vitpilen dan Svartpilen dipadankan bersama penggerak elektrik untuk menunjukkan potensinya di masa hadapan.

Pengeluar dari Austria ini masih belum mendedahkan perincian teknikal E-Pilen Concept, tetapi ia diberitahu boleh menghasilkan kuasa sehingga 8 kW (10.7) hp serta jarak gerak sehingga 100 km dengan sekali cas penuh baterinya.

Konsep motosikal ini lebih ditujukan kepada tunggangan dalam bandar dan santai, sambil mengekalkan ciri-ciri sedia pada model Husqvarna lain termasuk progresif, segak, dinamik dan rekaan menarik. Semua ini dibawa kepada sebuah model elektrik.

Untuk bateri, Husqvarna masih meletakkan pilihan yang terbuka kepada pelbagai jenis bateri yang ada, termasuk yang kekal pada motosikal dan yang boleh dicabut dan ditukar untuk memudahkan pengguna mengecas dan meneruskan kembali perjalanan.

Setakat ini masih belum diketahui bila versi produksi akan dikeluarkan dan Husqvarna setakat memberitahu pembangunan model elektrik ini sudah agak ke hadapan perincian selanjutnya akan didedahkan dalam masa terdekat.