Diperkenalkan buat kali pertama November tahun lalu di Indonesia, kini Yamaha NVX 2021 dilancarkan untuk pasaran Malaysia dalam dua versi iaitu Standard pada harga RM8,998 dan ABS pada harga RM10,998 tidak termasuk insurans dan cukai jalan.

Model NVX baru ini mendapat panel badan baru sepenuhnya, dengan kedua-dua lampu hadapan dan belakang menggunakan sistem LED. Versi Standard ditawarkan dalam warna merah dan cyan, sementara versi ABS pula disediakan dalam warna perak dan biru.

Meskipun masih menggunakan unit enjin satu silinder SOHC suntikan bahan api 155 cc dengan sistem VVA seperti sebelum ini, kuasa model baru ini bertambah sedikit menjadi 15.4 PS pada 8,000 rpm dan 13.9 Nm tork pada 6,500 rpm.

Bahagian lain yang dipertingkat adalah seperti tangki bahan api, di mana sekarang kapasitinya menjadi 5.5 liter (sebelum ini 4.6 liter) dan panel instrumen digital LCD baru, yang boleh disambungkan dengan sistem Y-Connect.

Sistem ini diberikan terus untuk kedua-dua versi NVX 2021, dan ia membolehkan motosikal disambung dengan aplikasi di dalam telefon bimbit, untuk memberikan fungsi seperti tahap minyak enjin dan bateri, penggunaan bahan api, peringatan waktu servis serta lokasi terakhir motosikal. Notifikasi panggilan dan mesej juga boleh terpapar pada panel instrumen.

Kelengkapan lain yang terdapat pada NVX 2021 adalah termasuk brek hadapan jenis cakera, brek belakang dram, soket pengecas USB, transmisi automatik V, rim 14 inci depan dan belakang dengan tayar 110/80 dan 140/70, fork teleskopik dan dua penyerap hentak di belakang.

Jika dibandingkan antara dua versi yang ditawarkan, versi ABS mendapat kelebihan brek ABS one-channel di hadapan, sistem start/stop, suspensi belakang dengan subtank serta sistem kunci pintar. Seperti yang dinyatakan awal tadi, pilihan warnanya juga adalah berbeza.

Setiap pembelian akan didatangkan dengan jaminan pengeluar dua tahun atau 20,000 km, serta kunci cakera brek bernilai RM100 secara percuma. Sebagai makluman, NVX 2021 ini adalah model Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) yang pertama dilengkapi dengan sistem Y-Connect.