Kerajaan telah bersetuju untuk menangguhkan kenaikan kadar tol di tiga lebuhraya hingga tahun hadapan. Perkara ini didedahkan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof seperti dilaporkan oleh Malaysiakini.

Tiga konsesi lebuhraya yang sepatutnya menaikkan kadar tol sejak 1 Januari lalu ialah Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2). Langkah penangguhan oleh kerajaan itu dilakukan selepas mengambil kira kesan ekonomoi ketika ini ke atas orang ramai akibat pandemik.

Selain itu, kerajaan juga memutuskan untuk melanjutkan lagi penangguhan kenaikan kadar tol di 21 lebuhraya, termasuk Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (Duke), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Menteri berkenaan memaklumkan kerajaan akan menanggung bayaran pampasan sebanyak RM2.25 bilion berikutan keputusan itu. “Anggaran pampasan tersebut adala berdasarkan formula yang telah ditetapkan dalam perjanjian konsesi dan jumlah pampasan sebenar akan ditentukan selepas proses pengesahan trafik dijaankan oleh Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM),” jelasnya dalam satu kenyataan.