SPYSHOT: Geely Haoyue VX11 dilihat diuji di Malaysia – Proton bakal hasilkan SUV ‘X90’ 7-tempat duduk?

SPYSHOT: Geely Haoyue VX11 dilihat diuji di Malaysia – Proton bakal hasilkan SUV ‘X90’ 7-tempat duduk?

Pasti ramai yang menunggu Proton untuk menghasilkan MPV berdasarkan Geely Jiaji VF11 bukan? Tapi nampaknya mungkin ada sedikit plot twist nanti – berdasarkan video yang dirakam oleh pembaca Hazim Qa, nampaknya Proton kini sedang menguji SUV Geely Haoyue VX11, atau dikenali sebagai Okavango di Filipina.

Haoyue dilancarkan di China pada Jun tahun lalu, dan ia kini merupakan SUV paling besar dalam barisan model Geely, ‘Abang Long’ kepada Boyue (X70) dan juga Binyue (X50). Ia dihasilkan dengan panjang 4,835 mm, lebar 1,900 mm, tinggi 1,784 mm dan jarak roda sejauh 2,815 mm. Untuk memudahkan anda membayangkan saiznya, berbanding Proton X70, Haoyue adalah 316 mm lebih panjang, 69 mm lebih lebar, 91 mm lebih tinggi dan jarak roda 145 mm lebih jauh.

Dengan saiz yang besar ini, Haoyue ditawarkan dalam versi lima- dan tujuh-tempat duduk di China. Kesemua tempat duduk belakang boleh dilipat dengan rata, bagi memberikan ruang kargo sebesar 2,370 liter.

Menurut Geely, tempat duduk kabin belakang berkenaan turut boleh dilipat untuk dijadikan katil dengan saiz double bed. Kesemua tiga baris tempat duduk dalam kabin SUV ini boleh dilaras, manakala tempat duduk baris terakhir dipadankan dengan perehat belakang dengan larasan lapan hala.

Di China, Haoyue dijana oleh enjin 1.8L empat silinder turbo berkuasa 181 PS/300 Nm, dipadankan dengan kotak gear klac berkembar automatik tujuh-kelajuan. Ia hadir dalam versi pacuan hadapan dan juga pacuan semua roda.

Namun untuk Okavango di Filipina, SUV ‘bagak’ ini dijana oleh enjin 1.5L tiga-silinder turbo bersama sistem hibrid ringkas 48-volt bagi menghasilkan 190 hp/300 Nm. Versi ini turut digandingkan dengan kotak gear DCT tujuh-kelajuan, tetapi tiada pilihan sistem AWD.

Lakaran digital bayangan Proton X90 berdasarkan Geely Haoyue oleh Theophilus Chin

Sebagai model yang diletakkan di hierarki tertinggi, Haoyue menerima sistem pemanduan autonomi Tahap 2 yang menggunakan 24 penderia bagi mengoperasikan 17 ciri pintar. Antara fungsi tersebut termasuk adaptive cruise control dengan sistem stop & go, fungsi pengekal tengah lorong dengan bantuan selekoh (seperti sistem Pilot Assist Volvo) sehingga 150 km/j, serta Parking Assist dengan pemantau 360-darjah.

Jika Proton benar-benar menghasilkan Haoyue ini dalam versi mereka, mengikut formula alphanumeric sedia ada ia mungkin akan digelar sebagai Proton X90. Ia juga akan menjadi versi pertama Haoyue yang dihasilkan untuk pasaran pemanduan sebelah kanan kerana Okavango di Filipina adalah sama seperti di China, dengan pemandu berada di sebelah kiri.

Namun, Proton tidak pernah langsung menyebut atau memberikan apa-apa petunjuk sama ada mereka akan membina SUV yang lebih besar dari X70. Jadi ujian ini mungkin hanya “sekadar satu ujian” yang dibuat oleh Proton untuk mendapatkan data-data tertentu. Anda bagaimana? Berminat dengan SUV besar ini, atau mengharapkan Proton hadir dengan MPV tujuh-tempat duduk baharu yang lebih premium dari Exora?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 

Comments

 • Syaiful Nizam Hassan on May 14, 2021 at 7:02 am

  Lebih baik Proton gunapakai Geely Xingyue L sbg Proton X90 drpd Geely Haoyue/Okavango!!

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
 • guest on May 14, 2021 at 9:27 am

  I think the price will be to premium for Malaysians

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
 • Alson P on May 14, 2021 at 11:31 am

  Saya lebih berminat dengan SUV 7 tempat duduk… Lebih gagah Dan lebih luas

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
 • Alson P on May 14, 2021 at 11:34 am

  X90 ni boleh dijadikan truck pickup double cab.. overhang belakang dipanjangkan…
  X50 boleh dijadikan Ute atau coupé utility vehicle…

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
 • Syaiful Nizam Hassan on May 15, 2021 at 9:07 am

  Jika Proton nak teruskan gunapakai Geely Haoyue, ubahsuai kedudukan tempat plat lesen belakangnya drpd bumper belakang kpd pintu but utk versi Proton seperti Proton Satria dan Perodua Viva!!

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
 • Mungkin sesuai utk kereta Jabatan yg membawa penumpang yg ramai pada 1 masa.

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
 

Add a comment

required

required