Restoran Jejantas Sungai Buloh menjadi antara lokasi yang tersenarai dalam Hotspots Identification for Dynamic Engagement (HIDE) dan terpaksa ditutup untuk kerja-kerja sanitasi sebelum ini. Namun, ia kembali dibuka hari ini — pada haria terakhir Ramadan — untuk memudahkan pengguna lebuhraya mendapatkan makanan; tetapi masih tiada perkhidmatan “dine-in”.

PLUS memaklumkan kerja-kerja sanitasi lokasi berkenaan telah selesai. “PLUS juga akan bekerja sama dengan pihak berkuasa untuk memastikan semua premis di sepanjang lebuhraya tidak lagi disenaraikan dalam HIDE. Keselamatan dan keselesaan pengguna adalah keutamaan kami,” jelas pengendali konsesi lebuhraya itu, mengingatkan orang-ramai supaya menjaga SOP.

Bermula hari ini, PKP 3.0 dikenakan di seluruh negara; tiada perjalanan rentas daerah atau rentas negeri dibenarkan tanpa kebenaran pihak berkuasa. Selebihnya, setiap kenderaan hanya boleh membawa maksimum tiga orang penumpang termasuk pemandu, sementara bagi kenderaan pengangkutan awam dan kenderaan perdagangan tertakluk kepada kapasiti masing-masing.