Dalam masa beberapa hari lagi, Piaggio Group akan memperkenalkan sebuah lagi skuter elektrik sewaktu Beijing Motor Show 2021. Walaubagaimanapun, syarikat induk yang mempunyai beberapa jenama lain di bawahnya, seperti Aprilia, Vespa dan Moto Guzzi ini telah mendedahkan teaser awal untuk skuter tersebut, yang dipanggil sebagai Piaggio One.

Apa yang boleh kita lihat setakat ini cumalah beberapa gambar serta video, bersama ayat-ayat pemasaran tetapi perincian teknikalnya masih lagi tidak diberitahu. Yang tentu, ia dikuasakan elektrik dan mengetengahkan gaya rekaan Itali seperti motosikal lain di bawah jenama ini.

Bahagian lain yang dapat dilihat adalah ia menggunakan suspensi hadapan seperti Vespa moden, dua penyerap hentak di belakang, brek cakera depan dan belakang, pelantar kaki yang luas, lampu jenis LED, tempat duduk lebar untuk dua orang, pengecas USB, sistem tanpa kunci dan meter jenis digital penuh berwarna.

Kita juga boleh menjangka Piaggio One dilengkapi dengan sistem sambungan kepada telefon pintar kerana pada gambar meter itu, kita dapat melihat terdapat logo telefon bersama paparan informasi penting lain seperti kelajuan dan tahap bateri.

Ruang simpanan di bawah tempat duduk skuter ini sedikit terjejas kerana baterinya diletakkan di bahagian itu, tetapi Piaggio menjamin kesenangan kepada pengguna kerana bateri tersebut boleh dicabut untuk dicas di mana-mana dengan hanya menggunakan soket rumah biasa. Dengan sekali cas penuh, bateri ini juga diberitahu boleh membawa kepada perjalanan sejauh 90 km.