Malam tadi, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi Tambahan (Pemerkasa+) iaitu pelan bantuan dan sokongan ekonomi bernilai RM40 bilion susulan Perintah Larangan Pergerakan (PKP 3.0) yang lebih ketat dari 1 hingga 14 Jun 2021.

Antara bantuan yang diumumkan ialah sejumlah RM68 juta peruntukan untk mereka yang bekerja dalam industri pelancongan dan pengangkutan. Di mana bantuan kewangan secara ‘one-off’ bernilai RM500 akan diberikan kepada 17,000 pemandu pelancong dan lebih 100,000 pemandu teksi, bas sekolah, bas pelancongan, kereta sewa dan e-hailing. Menurut Perdana Menteri, bantuan tersebut akan disalurkan pada Julai ini untuk individu berkenaan yang berdaftar.

Bantuan tersebut adalah tambahan kepada pakej bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (Permai) yang diumumkan oleh kerajaan pada Januari lalu, yang juga bantuan secara ‘one-off’ kepada industri terlibat. Sebelum ini, di bawah program Bantuan Prihatin Nasional (BPN), pemandu e-hailing menerima RM500 juga secara ‘one-0ff’, sementara pemandu teksi dan bas pula masing-masing menerima RM600.

Kerajaan juga telah memperuntukan sebanyak RM1 bilion untuk skim rehabilitasi sewa beli bas dan teksi yang dilancarkan minggu ini, iaitu bagi pengusaha bas dan teksi yang layak untuk mendapat moratorium pinjaman sehingga 12 bulan dan juga tempoh lanjutan sehingga 36 bulan.