Nissan telah mengesahkan produksi bagi model semasa Navara D23 di Eropah akan dihentikan apabila kilang Barcelona ditutup hujung tahun ini. “Produksi untuk Nissan Navara generasi semasa untuk pasaran Eropah akan berakhir apabila kilang. Barcelona ditutup pada Disember 2020,” ujar Nissan dalam kenyataan yang diemelkan kepada pihak media.

Pengeluar automotif ini juga dikhabarkan tidak akan menggantikan trak pikap dengan model facelift terkini, di mana jualannya juga bakal berakhir di benua Eropah. Menurut Automotive News, Nissan berkata keputusan ini disebabkan pasaran untuk pikap telah menyusut walau pun penganalisa meramalkan sebaliknya. “Ia disebabkan penurunan segmen pikap di Eropah dan kebanyakan pelanggan kini memilih van yang lebih moden dan efisien berbanding pikap,” tambah kenyataan Nissan lagi.

Walau bagaimana pun, Nissan masih mempunyai pilihan untuk mengimport Navara dari kilangnya di Thailand, yang turut mengeksport ke beberapa pasaran lain termasuk Australia. Navara telah berada di pasaran Eropah selama 16 tahun, termasuklah model generasi keduanya yang diperkenalkan pada tahun 2005.

Model D23 dilancarkan pada tahun 2014 dan telah dikemaskini secara berkala selama bertahun-tahun. Walau pun usaha Nissan untuk meletakkannya sebagai kenderaan yang lebih berorientasi gaya hidup, namun penjualan di Eropah tetap perlahan dan akhirnya kecundang. Toyota dan Ford adalah satu-satunya pengeluar kereta di Eropah yang mengeluarkan trak pikap dalam jumlah yang besar. Manakakala Ford dengan kerjasama Volkswagen akan kembali dengan model Amarok, tidak lama lagi.