Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 Penuh Fasa Pertama, Volvo Car Malaysia (VCM) telah mengumumkan untuk memberikan tempoh lanjutan bagi waranti dan servis. Ia membolehkan para pelanggan yang tidak dapat menghantar kereta mereka untuk diselenggara mendapat tempoh lanjutan terbabit.

Menerusi laman Facebook rasminya, syarikat ini mengumumkan, tambahan bagi tempoh waranti dan juga penyelenggaraan berkala ini diberikan adalah diluar pelaksanaan PKP penuh ini. Ia menawarkan lanjutan sehingga dua bulan selepas lockdown ini ditamatkan oleh kerajaan untuk lanjutan waranti.

VCM turut memaklumkan bagi para pelanggan yang jadual berkala bagi penyelenggaraan kenderaan telah melebihi syarat (bagi perbatuan, tarikh waranti, janji temu) ketika dalam tempoh lockdown juga diberikan lanjutan.

Turut dimaklumkan, sepanjang PKP penuh ini, operasi pusat servisnya mungkin berbeza-beza bergantung pada lokasi, dan sekiranya pelanggan yang memerlukan perkhidmatan segera atau keperluan pembaikan haruslah menghubungi wakil penjual Volvo yang terdekat untuk menjadualkan janji temu secepat mungkin.