Ford telah menyiarkan satu video untuk menyedarkan orang ramai tentang bahaya meninggalkan kanak-kanak atau haiwan peliharaan dalam kereta, di bawah cahaya matahari terik. Video ini dibuat untuk memberikan kesedaran waktu musim panas yang sudah tiba di Eropah, tetapi ia juga boleh dijadikan teladan bagi kita yang mengalaminya hampir setiap hari.

Dalam video ini, Ford membuat simulasi keadaan cuaca panas dalam fasiliti ujian mereka di Cologne, Jerman, dan menggunakan MPV Focus Active. Di dalam, mereka meletakkan ukiran ais berbentuk anjing di hadapan dan bayi pada tempat duduk kanak-kanak.

Suhu luar ditetapkan pada 35 darjah celsius, dan dalam masa tidak sampai 20 minit, suhu di dalam kenderaan sudah meningkat menjadi 50 darjah celsius. Ini menunjukkan bahaya apabila meninggalkan kanak-kanak atau haiwan peliharaan di dalam kereta.

Dengan keadaan fizikal yang masih kecil, sudah tentu, haba yang tinggi ini boleh memberi kesan buruk dengan cepat kepada kanak-kanak. Mereka lebih cepat kekurangan air di dalam badan, seterusnya boleh menyebabkan organ gagal berfungsi dan kemudian terus koma.

Walaupun sekarang sudah ada sistem keselamatan yang memberi peringatan kepada pemandu untuk memeriksa tempat duduk belakang sebelum keluar daripada kenderaan, tanggungjawab sebenar masih ada pada kita untuk sentiasa berikhtiar supaya perkara buruk seperti ini tidak berlaku.