Tidak berapa lama dahulu, Proton X70 SE khabarnya akan diperkenalkan di Malaysia. Perincian bagi versi Special Edition berkenaan, yang pertama kali terdedah Mei lalu melalui risalah produk yang terbocor, kini sudah ditunjukkan secara rasmi oleh pengeluarnya.

Awal sebelum pengenalan model ini, Proton telah menganjurkan peraduan “Proton X70 SE Knowledge Challenge” dalam kalangan pengedarnya, dan pihak kami sendiri terlibat juga sebagai panel juri. Peraduan berkenaan diadakan untuk menyegarkan kembali pengetahuan pengedar dan penasihat jualan terhadap X70 dan SE, agar mereka boleh memberikan layanan dan maklumat kepada pelanggan dengan lebih baik.

Model edisi khas ini menggunakan asas daripada varian Premium X70, dan dari sudut spesifikasi ia sama sahaja dengan versi X70 Exclusive Edition yang diperkenalkan untuk pasaran Brunei bulan lalu. Tidak seperti versi EE, yang hanya terhad kepada 37 unit sahaja, SE untuk Malaysia akan dikeluarkan sebanyak 2,000 unit.

Seperti yang dinyatakan terdahulu, SE menerima warna luaran Ocean Blue, dengan cermin sisi, spoiler belakang dan bumbung dalam warna hitam, memberikannya imej dua-tona, mirip dengan X70 Edisi Merdeka yang ditawarkan pada tahun 2019. Selain skim warna terbaru itu, ia juga menampilkan lencana SE di belakang serta rim 19-inci yang rekaannya sama dengan yang ada pada Geely Boyue Pro.

Di dalam, kemasan dalaman dengan warna lebih gelap digunakan, serta lencana SE pada pelapik kaki. Kerusi balutan kulit Nappa hitam juga baru diperkenalkan untuk model ini, dengan jahitan warna kontras putih dan merah. Stereng pula sama, hadir dengan benang warna kontras merah dan putih.

Tiada sebarang perubahan mekanikal dilakukan. Ia menggunakan enjin 1.8 liter turbocas empat-silinder yang menawrkan 184 PS (181 hp) dan 300 Nm tork. Ini digandingkan pula dengan transmisi klac berkebar basah tujuh-kelajuan yang mengantar kuasa ke roda depan.