Model G80 (dulunya dikenali sebagai Hyundai Genesis) kini sudah berada dalam tahun kedua penjualannya, dan Genesis merasakan sesuatu perlu dibuat untuk menjadikannya lebih segar. Oleh itu, mereka memperkenalkan satu versi baru yang dinamakan sebagai G80 Sport.

Varian yang lebih sporty ini dapat dibezakan berbanding varian lain melalui bampar baru yang mempunyai rekaan seperti sayap, dan mempunyai penampilan lebih agresif bersama bahagian dalam lampu yang gelap. Dari tepi, anda boleh melihat rekaan unik rim 20 inci dengan corak hampir sama seperti kemasan dalam gril.

Bampar belakang juga telah direka semula dengan kini mempunyai lubang udara menegak, serta diffuser yang dibentuk semula dengan menempatkan dua muncung ekzos di bucunya. Semua kemasan krom di bahagian luar kenderaan ini telah digelapkan dan badannya disempurnakan dengan pilihan warna Cavendish Red baru.

Masuk ke dalam, G80 Sport menggunakan balutan kulit sama ada warna hitam dengan jahitan kelabu atau merah, atau Seville Red. Pembeli juga diberikan pilihan corak jahitan hiasan pada tempat duduk serta kemasan pada papan pemuka sama ada aluminium, gentian karbon atau corak seperti berlian. Stereng juga telah diganti dengan bentuk baru.

Selain daripada perubahan luaran, ada juga bahagian lain yang diubah pada G80 Sport ini. Casisnya ditala semula untuk memberikan lebih kelincahan, stabiliti waktu laju serta sistem rear-wheel-steering pertama Genesis.

Enjin tidak diubah, dan ia masih lagi ditawarkan dengan sama ada unit empat silinder 2.5 liter turbo 304 PS/422 Nm, V6 3.5 liter twin turbo 380 PS/530 Nm dan 2.2 liter diesel turbo 210 PS/441 Nm. Kesemuanya dipadankan bersama transmisi automatik lapan kelajuan dengan pilihan pacuan dua roda belakang atau semua roda.