Novitec secara rasminya telah memperkenalkan Ferrari F8 N-Largo, model supercar modifikasi eksklusif yang diasaskan dari F8 Tributo. Produksinya terhad hanya 15 unit sahaja untuk pasaran global.

Perkara pertama yang dilihat, sudah pasti rekaannya. Novited bekerjasama dengan pereka Jerman, Vittorio Strosek, untuk membangunkan kit widebody jentera ini, di mana ia 70 mm lebih lebar di hadapan dan 130 mm lebih lebar di belakang, berbanding F8 Tributo. Bampar asalnya telah digantikan dengan unit bespoke, sementara cermin sisi gentian karbon dan corong pengambilan udara direka baharu.

Ia juga digandingkan dengan roda tempaan Novitec NF10 NL 21-inci dan 22-inci yang dibangunkan dengan kerjasama Vossen, dibaluti tayar prestasi tinggi 255/30 ZR21 (9.5J) dan 335/25 ZR22. Gegelung sport Novited telah mengurangkan ketinggian jentera sebanyak 35 mm, tetapi lift system hadapan boleh dispesikafikasikan, menaikkan hujung hadapannya sebanyak 40 mm dengan menekan butang yang disediakan.

Dengan N-Largo, Novited telah menaiktaraf turbo dan memasang dua modul kawalan enjin (jenis plug and play) yang memperkenalkan pemetaan khas bagi pencucuhan, suntikan dan kawalan tekanan rangsangan (boost). Selain itu, ia turut menampilkan sistem ekzos kustom yang diperbuat sama ada dari keluli tahan karat atau aloi Inconel yang ringan, dan kedua-duanya menampilkan injap kawalan aktif.

Kini, dengan peningkatan output sebanyak 98 PS, ia memberikan jumlah keseluruhan kuasa mencecah 818 PS pada 7,960 rpm dan tork 903 Nm dari serendah 3,100 rpm. Model asasnya dengan padanan enjin 3.9 liter turbno-berkembar V8 mampu menghamburkan kuasa 720 PS dan tork 770 Nm. Ia boleh dipecut dari 0-100 km/j dalam 2.6 saat (0.2 saat lebih pantas) dan mampu mencapai 200 km/j dalam 7.4 saat (0.4 saat lebih pantas). Ia juga boleh mencapai kelajuan maksimum sehingga 340 km/j.

Sekali lagi makluman, hanya 15 unit sahaja F8 N-Largo ini diproduksi, dan jentera ini juga telah melalui ujian terowong angin. Malahan pelanggan juga boleh memilih warna luaran, roda, kemasan luaran dan kabin mengikut citarasa sendiri.