Selari dengan pengumuman moratorium bayaran semula enam bulan yang diumumkan oleh perdana menteri 28 Jun lalu, di bawah pakej Pemulih, bank-bank kini mula mengumumkan program moratorium yang ditawarkan, seperti waktu PKP yang pertama tahun lepas.

Sementara bantuan bersasar sudah sedia ada untuk mereka yang terkesan dengan pandemik Covid-19 serta PKP, moratorium kali ini pula dibuka kepada semua, dari individu B40 dan M40 hinggalah T20, perusahaan kecil dan sederhana (SME) serta perniagaan mikro.

Bagi Hong Leong Bank, ia dinamakan sebagai progran Payment Relief Assistance dengan terdapat beberapa pelan di bawahnya. Di sini, kita lihat pelan untuk pinjaman kereta. Bagi individu (B40/M40/T20), bank ini menawarkan dua pelan yang boleh dipilih iaitu penangguhan bayaran bulanan selama enam bulan atau pengurangan bayaran bulanan 50% selama enam bulan.

Mereka yang berminat untuk mengambil moratorium daripada HLB ini dan memerlukan perincian yang lebih spesifik boleh menghubungi bank tersebut di talian 03-79591888 atau 03-76268899, atau menghantar emel ke 03-79591888 or 03-76268899. Anda juga boleh mengisi borang ini.

Satu perkara penting yang perlu diambil kira, apabila mengambil moratorium, akan terdapat caj faedah tambahan dari pelanjutan tempoh pinjaman dan ia tidak digabungkan ke dalam ansuran sedia ada. Jumlah faedahnya bergantung kepada jumlah pinjaman, baki tempoh pinjaman serta kadar faedah yang dipersetujui. Jadi, anda perlu memeriksan dengan pihak bank untuk perinciannya.

Satu lagi yang perlu diingat, moratorium ini bukanlah satu pemansuhan bayaran pinjaman — anda tidak diberikan pemansuhan untuk tempoh enam bulan itu, sebaliknya bayaran balik anda itu hanya ditangguhkan bagi tempoh tersebut, dan tempoh pinjaman itu akan dilanjutkan ke belakang. Disebabkan itu, jumlah faedah juga bertambah kerana sambungan tempoh pinjaman.

Permohonan untuk moratorium ini adalah lebih ringkas berbanding bantuan bersasar yang sedia ada. Anda tidak perlu mengemukakan sebarang bukti gaji dipotong atau kehilangan kerja, dan tiada sebarang dokumen diperlukan.

Anda cuma perlu memohon pada bank, dan tanda tangan perjanjian pinjaman yang telah dirujuk semula. Kelulusan juga adalah automatik bagi peminjam individu, sementara untuk syarikat pula, ia bergantung kepada penilaian bank.