Rapid KL menyarankan agar para pengguna perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya dan juga MRT Laluan Kajang supaya membuat ujian saringan kesihatan dengan melakukan swab test jika mempunyai gejala ekoran dua penumpangnya disahkan positif Covid-19 baru-baru ini.

Menurut pengendali kedua-dua perkhidmatan awam terbabit, seorang penumpang yang menggunakan LRT Laluan Kelana Jaya pada 3 Julai lalu telah disahkan positif Covid-19. Penumpang berkenaan telah menghantar mesej menerusi Twitter kepada Rapid KL dan mengatakan beliau menaiki tren dari Stesen LRT Subang Jaya pada kira-kira jam 6.50 pagi dan turun di KL Sentral pada hari berkenaan. Beliau kembali menggunakan perkhidmatan LRT untuk perjalanan pulang iaitu dari Stesen KL Sentral untuk ke Subang Jaya pada 4.15 petang.

Seorang lagi penumpang yang menggunakan MRT Laluan Kajang pada 5 Julai lalu telah menghantar e-mel kepada Rapid KL, dan mengatakan beliau menaiki tren dari Stesen MRT TTDI ke Stesen MRT Bukit Dukung untuk menjalani saringan Covid-19 pada pukul 4.30 petang dan keputusannya adalah positif.

Dalam masa yang sama, para pengguna perkhidmatan Rapid KL diingatkan untuk sentiasa memakai pelitup muka dan mematuhi SOP sepanjang masa untuk membantu mencegah penularan pandemik Covid-19. Malah Rapid KL turut mengingatkan bahawa mereka yang sudah menjalani ujian saringan atau swab test supaya mengasingkan diri daripada orang lain sehingga mendapat keputusan mengesahkan anda negatif.