Jaguar Land Rover menjadi antara beberapa pengeluar terbaru yang menyuarakan kebimbangan terhadap kekurangan bekalan cip semikonduktor, dan memaklumkan serahan kenderaan pada suku kedua akan 50% lebih teruk berbanding jangkaan awalnya, lapor Automotive News Europe.

“Kekurangan bekalan cip ketika ini sangat dinamik dan sukar diramal,” ujar JLR dalam satu kenyataan yang difailkan kepada bursa saham India oleh syarikat induk Tata Motors pada Selasa. “Masalah kapasiti struktural yang lebih meluas hanya akan dapat diselesaikan sekiranya pelaburan pembekal dalam kapasiti baru mula berjalan dalam tempoh 12 hingga 18 bulan akan datang. Jadi kami menjangkakan kekurangan bekalan cip akan berterusan hingga hujung tahun nanti dan mungkin juga lebih dari itu.”

Pengeluar lain seperti Nissan, Hyundai dan Volkswagen juga menyuarakan amaran pengurangan stok dalam inventori berikutan krisis bekalan, yang bermula sejak Disember lalu ketika permintaan terhadap peranti elektronik peribadi naik mendadak disebabkan pandemik dan “lockdown” di seluruh dunia. Kebakaran kilang pengeluar utama di Jepun, cuaca sejuk di US serta sitausi kemarau berlanjutan di Taiwan memburukkan lagi keadaan.

Gangguan bekalan ini telah menyebabkan penurunan angka pengeluaran kilang kereta di seluruh dunia, dengan jutaan kenderaan digugurkan daripada produksi. Firma perunding AlixPartners Mei lalu meramalkan krisis ini akan melibatkan kerugian kepada industri sebanyak US$110 bilion (RM461 bilion), memaksa banyak pengeluar untuk mengubah strategi mereka dengan komponen elektronik.