Sempena meraikan ulangtahunnya yang ke-25, Ford Thailand telah pun memperkenalkan Ford Ranger XL Street Special Edition di negara berkenaan. Model edisi istimewa ini hanya dikeluarkan sebanyak 300. unit sahaja yang dibangunkan berasaskan Ranger T6, dengan diinspirasikan oleh trak perlumbaan Ford Thailand – yang diproduksi di negara berkenaan.

Sebenarnya XL Street bukanlah baharu, ia pernah dilakukan terhadap barisan Ranger 2021 pada akhir 2020. Namun kini, model edisi istimewa ini diberikan kit tambahan dan berharga 682,000 baht (RM87,727), di mana ia sedikit mahal berbanding harga pelancaran XL Street iaitu 669,000 baht (RM86,075).

Ciri tambahan paling ketara yang diberikan untuk model edisi istimewa ini ialah ia menampilkan gril yang F-O-R-D yang lebih menyerlah yang dipopularkan oleh trak prestasi tinggo Raptor. Imej yang sporty turut dipergayakan termasuk menambahbaik kit badan dengan pertambahan bampar hadapan dan belakang, skirt siti dan juga spoiler untuk tailgate. Kit badan ini diberikan gabungan rona hitam dan warna badannya, dengan serlahan kelabu pada seksyen tengah hadapannya.

Roda 16-inci (tayar 215/70) diberikan dalam rona hitam, begitu juga dengan perumah cermin sisi dan pemegang pintu. Pelekat perak dan merah – juga diinspirasikan oleh trak racing Thailand – merupakan ciri baharu. Jaluran tengah berkembar melintangi dua pintu trak, dan pelekat sisi pula melunjur dari roda hadapan hingga ke belakang. ia juga diberikan pilihan warna badan Lightning Blue dan Absolute Black.

Ranger XL Street dijanakan oleh enjin 2.2 liter turbodiesel, dipadankan ekslusif dengan kotak gear manual enam-kelajuan. Ia mampu memberikan kuasa hingga 160 hp dan tork 385 Nm yang disalurkan ke gandar belakang.

Kit standardnya tidaklah begitu menyeluruh seperti varian tertinggi tetapi lebih banyak ciri kelengkapannya. berbanding spesifikasi asas XL. Street menerima cermin pandang belakang auto-kelam, cermin bahagian pemandu dengan satu-sentuhan, unit utama skrin sesentuh 8.0-inci dengan Apple CarPlay dan Android Auto, Bluetooth, enam-pembesar suara, arahan suara dan dua beg udara.