Puspakom Sdn. Bhd telah memaklumkan bahawa operasi Pusat Pemeriksaan Kenderaan Sungai Besar, Selangor, ditutup sementara mulai hari ini, 22 Julai 2021 bertujuan melakukan proses disinfeksi dan sanitasi di premis terbabit.

“Pembukaan semula Puspakom Sungai Besar akan dimaklumkan kelak. Bagi pelanggan yang telah membuat temujanji pemeriksaan di cawangan tersebut, bayaran temujanji akan dipulangkan secara automatik.Temujanji pemeriksaan boleh dilakukan semula apabila Puspakom Sungai Besar beroperasi kembali seperti biasa. Pelanggan diminta untuk mengabaikan Peringatan Temujanji MyPUSPAKOM jika menerimanya sepanjang tempoh penutupan cawangan,” kata kenyataan terbabit.

Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di beberapa daerah di Selangor dan lokaliti di Kuala Lumpur yang telah berakhir pada 16 Julai lalu, Puspakom telah mengumumkan semua pusat pemeriksaan di Negeri Selangor termasuk Perkhidmatan Bergerak Puspakom di kawasan Lembah Klang kini beroperasi seperti biasa.

Pengoperasian semula ini melibatkan semua jenis pemeriksaan kenderaan. Pelanggan yang ingin menjalani pemeriksaan kenderaan wajib membuat temujanji secara dalam talian sebelum hadir ke Puspakom atau mengguna perkhidmatan bergerak. Pemeriksaan secara ”walk-in” tidak dibenarkan.