Pengenalan semula Tesla di Singapura kini semakin rancak, dengan laman rasmi yang lengkap dengan harga, kini sudah boleh dicapai dan pusat servisnya di Tao Payoh pula dijangka akan beroperasi bulan ini. Kini, The Straits Times melaporkan bahawa beberapa Supercharger terawal untuk kegunaan kenderaan jenama itu juga sudah mula beroperasi.

Tiga daripada pengecas pantas DC berkenaan telah dipasang di tempat letak kereta sembilan tingkat di pusat beli-belah Orchard Central di Orchard Road. Ia merupakan jenis V3 terkini, yang menyediakan kuasa sebanyak 250 kW, dengan menawarkan tempoh mengecas hanya dalam 15 minit. Lebih banyak supercharger atau pengecas pantas seperti ini akan dipasang di sana dalam bulan-bulan mendatang.

Menteri Pengangkutan Singapura, S Iswaran berkata bahawa supercharger berkenaan telah diluluskan oleh Lembaga Pengangkutan Darat (LTA) di bawah “regulatory sandbox” yang diperkenalkan bulan ini, mensasarkan untuk menyelia teknologi yang direncanakan untuk dimasukkan ke dalam standard pengecasan nasional negara itu. LTA telah berurusan dengan pelbagai syarikat untuk meminta mereka mengirimkan permohonan spesifik bagi penilaian kes demi kes.

Buat masa ini, pengecas berkenaan khusus untuk kegunaan pemilik kenderaan Tesla sahaja. CEO Tesla, Elon Musk baru-baru ini juga mengesahkan yang rangkaian supercharger global jenama itu akan dibuka untuk dimanfaatkan oleh pemilik kenderaan elektrik lain secara berperingkat bermula akhir tahun ini. Ketika ini, rangkaian terbabit terdiri daripada 25,000 pengecas di lebih dari 2,700 lokasi seluruh dunia.

Keputusan untuk memasang pengecas pantas itu di pusat beli-belah selari dengan strategi Tesla untuk membuka “kedai pengalaman” di semua lokasi berkenaan berbanding dengan memasangnya di bilik pameran tunggal mereka. Lokasi lain yang turut terdapat dalam perancangan ialah Raffles City dan Jewel Changi Airport.