Petang ini dilaporkan terdapat satu lagi insiden yang berlaku di tapak projek Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) berhampiran Hotel Premiere Bukit Tinggi, Klang di mana perancah besi struktur pembinaan tersebut runtuh.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor telah mengesahkan lima mangsa terbabit dalam insiden itu di mana empat daripadanya yang juga pekerja asing warga Bangladesh telah berjaya diselamatkan. Bomba juga sedang giat menjalankan operasi bagi mengeluarkan seorang lagi mangsa yang dipercayai tertimbus dalam runtuh berkenaan, laporan Bernama.

“Kita menerima panggilan pada jam 2.41 petang dan tiba di lokasi 2.58 petang. Setakat ini, empat mangsa berjaya dikeluarkan dan seorang mangsa masih tertimbus oleh runtuhan besi dan pihak bomba masih dalam operasi mengeluarkan mangsa. Sebarang perkembangan terkini berhubung kejadian akan dimaklumkan dari masa ke semasa,” katanya.

Ini bukanlah pertama kali insiden sebegini berlaku di daerah tersebut. Pada Jun tahun lalu, sebahagian kerangka projek pembinaan LRT3 di Meru runtuh. Kegagalan struktur kerangka besi ketika kerja menuang konkrit dalam projek berkenaan dipercayai menyebabkan struktur itu bengkok. Walau bagaimana pun, insiden tersebut tidak membabitkan kecederaan mahu pun kematian individu.