Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengingatkan orang ramai agar memperbaharui Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM) termasuk Lesen Vokasional (GDL/PSV) yang telah tamat tempoh, sebelum 30 September 2021. Ini memandangkan tempoh lanjutan pembaharuan bagi LKM dan LMM tidak akan disambung selepas tarikh tersebut.

Malahan JPJ turut memaklumkan pihaknya dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) akan membuat pemantauan pematuhan dan penguatkuasaan mulai 1 Oktober 2021.

“Pemilik kenderaan yang LKM telah tamat tempoh hendaklah memastikan kenderaan masing-masing memiliki perlindungan insurans yang sah dan menunjukkan salinan sijil perlindungan insurans (e-cover note) sekiranya diminta pihak berkuasa, jika ingin memandu sebelum berkesempatan untuk memperbaharuinya.

“Orang ramai disarankan agar membuat urusniaga secara dalam talian iaitu melalui portal mySIKAP awam mahupun rakan strategik JPJ iaitu myEG. Sebarang urusniaga yang tidak dapat dilaksanakan secara dalam talian, orang ramai boleh melakukannya di kaunter JPJ secara temujanji,” ujar kenyataan terbabit. Untuk membuat temujanji di mana-mana kaunter JPJ, anda boleh melayari laman web rasmi JPJ untuk mendapatkan pautan terus cawangan berkenaan.

JPJ turut berkata, demi menjamin kelancaran dan keselamatan orang ramai pada waktu pandemik covid-19 ini juga, pengoperasian semula urusniaga JPJ di semua cawangan POS Malaysia akan bermula pada 9 Ogos ini.

“Pihak kami juga akan memastikan bekalan/stok dokumen keselamatan LKM dan LMM adalah mencukupi bagi tujuan urusniaga pembaharuan LKM dan LMM oleh orang ramai,” sambung JPJ lagi.

Walau bagaimanapun, orang ramai adalah diingatkan supaya sentiasa mematuhi semua SOP Covid-19 yang ketat bagi tujuan mengelakkan daripada berlakunya penularan virus ini.