Bulan lalu, JPJ mengumumkan lanjutan pengesahan bagi beberapa perkhidmatan dan transaksi yang tidak boleh dilakukan dari 1 hingga 31 Julai disebabkan PKP yang berlangsung ketika ini.

Walaupun dengan perkhidmatan di kaunter bagi semua agensi di bawah Kementerian Pengangkutan (JPJ, LPKP Sabah dan Sarawak, APAD, Puspakom) sudah mula beroperasi sejak 1 Julai lalu, ia hanya untuk transaksi dan perkhidmatan yang tidak boleh dilakukan secara dalam talian, serta dengan kapasiti staf hanya 50%. Ia juga hanya dengan temujanji, dan tiada kunjungan terus.

Laporan Puspakom dengan tarikh luput sepanjang Jun dan Julai juga diberikan lanjutan hingga 30 September. Ini termasuklah laporan B2, PG11A dan PG13B serta laporan B5 yang diperlukan untuk tukar milik kenderaan. Kenderaan komersial yang perlu melakukan pemeriksaan berjadual sepanjang Jun dan Julai pula akan dibenarkan untuk menangguhkan hal itu, dengan pengecualian daripada saman.

Memandangkan lanjutan yang diberikan hingga 30 September, ini bermakna hanya ada bulan depan untuk anda menyelesaikan urusan Puspakom. Syarikat itu juga hari ini telah mengeluarkan notis peringatan dan makluman bahawa slot temujanji bagi September akan dibuka untuk tempahan minggu depan.

“Pelanggan dinasihatkan untuk tidak menunggu hingga saat terakhir untuk melakukan pemeriksaan kenderaan, bagi mengelakkan slot temujanji penuh. Sila buat tempahan anda seawalnya dalam bulan Ogos, terutama bagi kenderaan yang hampir tarikh luput pemeriksaannya pada June dan Julai,” jelas Puspakom.

Jadi, dengan pengumuman dan peringatan bahawa tempoh lanjutan bakal tamat ini, maka jika anda tergolong dalam kalangan yang terlibat dengan pemeriksaan kenderaan seperti yang dinyatakan ini, eloklah bertindak seberapa segera nanti. Turut akan berakhir ialah kelonggaran bagi lesen dan cukai jalan tamat tempoh, 30 September adalah hari terakhir untuk itu dan penguatkuasaan akan dimulakan pada 1 Oktober 2021.