Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri Kelantan membuka kaunter secara pandu lalu bagi memudahkan orang ramai memperbaharui lesen memandu atau pelbagai urusan lain melibatkan jabatan itu bermula Isnin lalu. Kaunter pandu lalu ini akan beroperasi sehingga 30 September 2021 iaitu tarikh akhir bagi memperbaharui lesen memandu dan cukai jalan yang tamat tempoh sewaktu cawangan JPJ ditutup sepanjang Fasa Satu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut Pengarah JPJ Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf, kaunter pandu lalu di pejabat JPJ di Panji merupakan yang pertama di negeri tersebut dan ia dibuka setiap hari bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang, manakala pada Jumaat dan Sabtu pula sehingga jam 1 tengah hari.

Hanif berkata, pihaknya mensasarkan kutipan sebanyak RM300,000 bagi pembayaran cukai jalan dan memperbaharui lesen memandu menerusi kaedah pandu lalu. Setakat dilancarkan kelmarin, sebanyak RM10,000 sudah diperoleh menerusi pembayaran kaunter pandu lalu yang diletakkan di pekarangan JPJ di Panji itu, laporan Berita Harian.

“Kita khuatir orang ramai akan berpusu-pusu ke JPJ kerana moratorium akan tamat pada 30 September ini. Justeru, kita perkenalkan pembayaran secara pandu lalu, untuk mengekang penularan pandemik COVID-19.

“Semalam, seramai 150 pengguna jalan raya sudah membuat pembayaran menerusi kaedah ini dan kita lihat jumlahnya menyamai bilangan pengunjung yang datang ke kaunter.Kaedah ini disifatkan sangat mudah dan cepat malah masa yang diambil adalah sekitar lima minit sahaja,” katanya.

Tambahnya,urusan pembayaran juga boleh dibuat di empat kaunter cawangan JPJ lain termasuk Gua Musang, Machang dan Pusat Transformasi Bandar (UTC).

“Kita harapkan dengan kaedah ini dapat mempercepatkan urusan pembayaran, sekali gus mengelakkan daripada dikenakan tindakan penguatkuasaan. Jika ada yang masih ingkar, mereka bakal berdepan saman serta kompaun dan boleh dituduh bawah Seksyen 26(1) dan 23(1) mengikut Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333),” katanya.

Mengulas lanjut, Hanif Yusabra berkata, selain bayaran tunai, kaunter pandu lalu JPJ turut menerima bayaran secara kad debit dan perkhidmatan tersebut amat memuaskan apabila ia menyamai prestasi kaunter biasa di pejabat JPJ.

Awal bulan ini, JPJ telah mengumumkan tempoh lanjutan pembaharuan bagi lesen memandu dan cukai jalan tidak akan disambung selepas tarikh tersebut. Malahan JPJ turut memaklumkan pihaknya dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) akan membuat pemantauan pematuhan dan penguatkuasaan mulai 1 Oktober 2021.