Tahun ini, pengeluar motosikal dari Itali, iaitu Moto Guzzi akan menyambut ulang tahun yang ke-100. Sempena dengan itu, mereka akan mengeluarkan sebuah model istimewa yang dipanggil sebagai V100 Mandello. Ia akan didedahkan secara rasmi semasa pameran EICMA di Milan November ini, tetapi sebelum itu, sebuah video teaser dikeluarkan.

Nama model ini sebenarnya diambil daripada sebuah bandar di Itali, iaitu Mandello del Lario, yang mana telah digunakan oleh Moto Guzzi sebagai ibu pejabat sejak dari tahun 1921 lagi. Ia juga bakal menunjukkan hala tuju Moto Guzzi pada masa hadapan.

V100 Mandello menggunakan bentuk sebuah motosikal sport touring, dengan kedudukan tinggi dan tegak, serta rim 17 inci dengan tayar jalan biasa. Gayanya mungkin masih menampakkan sedikit ciri klasik, tetapi kelengkapannya kelihatan moden, termasuklah lampu LED.

Daripada video itu juga kita boleh melihat beberapa kelengkapan lain pada motosikal ini seperti panel instrumen TFT, brek Brembo, penghadang angin hadapan yang boleh dilaras secara elektronik serta enjin V 90 darjah melintang.

Namun satu yang menarik, V100 Mandello ini juga akan datang dengan ciri aerodinamik aktif, di mana satu panel kecil di tepi tangkinya boleh bergerak sendiri secara elektronik, mungkin mengikut kepada kelajuan. Kita juga boleh menjangka pelbagai sistem bantuan penunggang serta keselamatan lain seperti kawalan cengkaman, mod tunggangan, sambungan kepada telefon serta pelbagai lagi pada motosikal ini.