Pengeluar dari Itali, MV Agusta, telah memberikan pembaharuan kepada model F3 RR, di mana peningkatan utamanya adalah pada bahagian aerodinamik seperti fairing baru dengan sirip di sebalik panel sisi, yang mampu memberikan tambahan daya tolakan ke bawah sebanyak 8 kg.

Kemudiannya, model baru ini juga menggunakan penghadang angin hadapan lebih tinggi, panel fairing gentian karbon serta mudguard baru yang dapat meningkatkan aliran udara kepada radiator. Sistem penyejukan juga ditambah baik dengan penyejuk minyak baru yang 5% lebih cekap.

Rim yang sebelum ini mencatat berat 4.56 kg diganti dengan rim baru seberat 4.14 kg (10% lebih ringan), sekaligus membantu putaran roda yang lebih cepat. Penukaran gear melalui quickshifter EAS 3.0 juga diperbaiki dengan sensor baru serta hab klac yang diperkuat.

Pada bahagian enjin, F3 RR menggunakan unit tiga silinder 798 cc yang mampu menghasilkan 147 hp pada 13,000 rpm dan 88 Nm tork pada 10,100 rpm. Penunggang boleh mengawal penyampaian kuasa ini melalui empat mod tunggangan yang disediakan sementara kawalan cengkaman pula boleh dilaras dalam lapan tahap.

Suspensi terdiri daripada fork 43 mm Marzocchi boleh laras sepenuhnya di hadapan manakala di belakang pula terdapat monoshock Sachs, yang juga boleh dilaras sepenuhnya. Brek adalah daripada Brembo, dengan set cakera 320 mm berkembar di hadapan dan 220 mm di belakang.

Pada bahagian kokpit terdapat panel instrumen TFT-LCD 5.5 inci berwarna penuh dengan sistem yang boleh disambungkan kepada telefon pintar untuk memberikan fungsi seperti notifikasi dan pemain muzik. Motosikal ini juga datang dengan tangki bahan api 16.5 liter, launch control, cruise control serta berat keseluruhan 173 kg.