Hampir setiap tahun, Ducati akan menganjurkan satu acara yang dipanggil sebagai Ducati World Premiere, di mana mereka mendedahkan model terbaru yang akan memasuki pasaran. Tahun ini, ia akan diadakan secara dalam talian, dan dibahagikan kepada enam siri, bermula 30 September hingga 9 Disember 2021.

Bagi setiap siri, terdapat konsep tersendiri yang mungkin memberi gambaran kepada model yang akan didedah, namun nama model tersebut tidak diberitahu, kecuali satu, iaitu untuk 9 Disember dengan tajuk “Dream Wilder.” Pada tarikh itu, Ducati akan mendedahkan secara rasmi buat pertama kalinya, Desert X.

Bentuk model ini hampir sama seperti model konsep yang pernah ditunjukkan pada tahun 2019, di mana ia menggunakan asas daripada Scrambler, tetapi dalam kenyataan terbaru Ducati, ia diberitahu menggunakan casis serba baru dan bakal dikuasakan oleh enjin Testastretta 937 cc (seperti Monster, Supersport 950 dan Hypermotard).

Keistimewaan lain Desert X adalah rim 21 inci di hadapan – lebih besar daripada Scrambler Desert Sled yang menggunakan rim 19 inci – sekaligus meningkatkan lagi kemampuannya di jalan lasak, seperti motosikal adventure sebenar.

Setakat ini, itu sahaja perincian yang didedahkan untuk Desert X, dan jika kita melihat kepada gambar teaser pula, ia bakal menggunakan penampilan retro (dua lampu bulat di hadapan seperti Super Tenere atau Cagiva Elefant tahun 90-an). Sudah tentu, bagi motosikal jenis seperti ini, kita boleh menjangka suspensi yang lebih tinggi dengan pelarasan penuh serta kelengkapan lain yang menjadikan perjalanan jauh lebih mudah.

Bagi siri lain Ducati World Premiere 2021, kita boleh menjangkakan ketibaan beberapa model yang diberi peningkatan, seperti Panigale, Streetfighter, Multistrada dan Monster.